“Ik sta privé en zakelijk veel steviger in mijn schoenen.”
Wouter Faber, exportmanager Faber Pro-Motion

                           

Wouter Faber, exportmanager van Faber Pro-Motion bv – fabrikant van vlaggen, banieren, spandoeken, parasols en vlaggenmasten – heeft samen met Rogier Offerhaus een persoonlijk traject doorlopen. Toch staat hij nu, een jaar later, ook zakelijk vele malen sterker in zijn schoenen. “In wat Rogier zegt herken ik heel veel van wat ik nu in mijn bedrijf zie gebeuren, ook al is hij niet bij het door onze nieuwe algemeen directeur ingezette veranderingsproces betrokken geweest.”

“Ik had een persoonlijk verlangen meer controle te krijgen over mijn eigen leven en minder afhankelijk te zijn van mensen om mij heen. Dat hing ook samen met  privéomstandigheden”, vertelt Wouter openhartig. “Faber Pro-Motion is opgericht door mijn grootvader en zijn broer. Toen mijn vader het familiebedrijf overnam heeft hij zijn broer en zussen uitgekocht. Hij ging alleen verder en richtte zich eerst alleen nog maar op vlaggen, later kwamen daar reclameparasols bij. Ik ben opgegroeid met vlaggen en heb me daar altijd mee beziggehouden.” Wouter komt uit een traditioneel ondernemersgezin met twee oudere broers om tegenop te boksen. “Ik ben, hoewel ik vrij lange tijd in het buitenland heb gewoond en gewerkt, altijd redelijk in het gareel gehouden binnen de familie en in mijn werk. Daardoor was ik vrij afhankelijk van anderen. Dat was ik op een gegeven moment beu. Ik wilde emotioneel meer op eigen benen komen te staan, zelf beslissingen kunnen nemen en mijn eigen weg kunnen bewandelen binnen dit fantastisch leuke bedrijf. Dat speelde volop toen een goede vriend mij in contact bracht met Rogier. Hij bood me aan een coachingstraject in te gaan. ‘Dat moet je wel willen!’, waarschuwde hij. Nadat ik wat vrienden had geraadpleegd, die hadden gezegd dat ‘je er altijd wel wat uithaalt’, besloot ik het doen.”

Wouter spreekt van een zeer confronterende ervaring. “Rogier is een hele harde. Tijdens het coachingstraject was hij recht door zee en bij tijd en wijle zo confronterend dat ik er geen trek meer in had. Dan zei hij: ‘Weet je wat: ik ook niet’. Toch ben ik doorgegaan, omdat ik nieuwsgierig was naar de volgende stap. Rogier focuste op mijn doener, denker en voeler en op positief en negatief. Hij gaf aan dat mijn negatieve kanten sterker ontwikkeld waren dan mijn positieve en dat het in mijn handen lag dat te veranderen. Elke keer als ik als door een reflex weer in het negatieve terechtkwam, werd ik eraan herinnerd dat ik mezelf moest herpositioneren. Ik vroeg me dan ook steeds af ‘Waarom doe ik dit?’. Door te leren kritisch maar opbouwend naar mezelf te kijken is mijn zelfbewustzijn gegroeid en heb ik het heft in eigen handen kunnen nemen. Soms had ik er wel moeite mee dat Rogier niet snel van zijn mening afwijkt. Als je het niet met hem eens bent is dat jouw probleem. Hij had me een keer een filosofische vraag gesteld. Ik heb erover nagedacht en er met mensen over gesproken en bij ons volgende treffen heb ik hem mijn mening gegeven. Hij vond het onzin, omdat ik me bezighield met zaken waarvan ik toch niets begreep. Dat kon ik niet hebben, dus ben ik er meer over gaan lezen. Hij had wel gelijk en dat was confronterend. Een goede coach geeft je het gevoel dat je het allemaal zelf gedaan hebt en dat is ook zo. Ik heb heel sterk aan mezelf gewerkt en daardoor sta ik nu zo sterk in mijn schoenen.”

Hoewel het een puur persoonlijk traject is dat Wouter heeft afgelegd, kan hij zich goed vinden in wat Rogier heeft gezegd over het bedrijf, vooral waar het gaat over resultaten en waarden. “Wanneer je vanuit kracht en passie opereert, werk je vanuit een bepaald waardenperspectief. Als je mensen daarin mee kunt krijgen, zodat die de waarden gaan delen, bereik je veel gemakkelijker een bepaald resultaat dan wanneer je dat afdwingt. Ik herken dat duidelijk. Rogier heeft geopperd mij te helpen bij het introduceren van deze ontwikkeling binnen ons bedrijf. Daar kon ik niet op ingaan, maar ik heb er wel continu aandacht voor gevraagd. Zonder dat we ons daarop hebben gefocust zie ik dat onze onderneming toch in die richting verandert. Onze nieuwe algemeen directeur werkt veel meer vanuit z’n gevoel. Hij is eerlijk, luistert naar mensen, geeft ze meer zeggenschap en verantwoordelijkheden en pikt signalen op. Op dit moment vindt een complete cultuuromslag plaats. De mensen gaan mee. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze willen. Sommige mensen worden heel nauw bij het veranderingstraject betrokken. Als ik dit boek van Rogier lees, waarin al deze elementen voorkomen, denk ik dat het allemaal logisch en waar is wat hij schrijft. Ik pas het zelf toe, maar het is niet altijd eenvoudig. Je krijgt te maken met verworven rechten, heilige huisjes, dingen waar je absoluut geen weet van had. Bovendien zit er een hoop oud zeer en conditionering bij mensen, die vaak niet eens weten waarom ze op een bepaalde manier reageren. Om dat te kunnen identificeren en mensen mee te krijgen kom je weer terug op het hele verhaal van inspirerend en persoonlijk leiderschap en coaching. Bij ons is de algemeen directeur daarvoor verantwoordelijk. Volgens mij heeft hij het van nature in zich, maar hij kan de methode nooit zover doorvoeren als in het boek is beschreven. Als je het echt goed kan schrijf je er een boek over, maar de praktijk is soms net even anders”, zegt Wouter.

Wil jij een gesprek over een coaching traject neem contact op met Rogier Offerhaus via het contactformulier.