Hoe pak je de strategische organisatie & cultuur verandering aan?
Rogier heeft de afgelopen jaren een strategische verander management methodiek ontwikkeld die ertoe leidt dat een strategische organisatieverandering succesvol verloopt en winstgevend is. Een belangrijke doelstelling van deze methodiek is om een gezamenlijke organisatie ontwikkeling te realiseren die ervoor zorgt dat iedereen goed met elkaar kan samenwerken, de medewerkers graag bij de organisatie willen werken en zij de klant goed bedienen. Waarbij de leidinggevenden van de organisatie vanuit een gemeenschappelijke benadering de medewerkers nog beter kunnen begeleiden en nog klantgerichter kunnen gaan samenwerken.
De resultaten zijn voor de klanten geweest:
- De deelnemers vertonen meer zelfvertrouwen, pro-actief gedrag, effectievere communicatie en nemen meer verantwoordelijkheid waardoor zij succesvoller zijn in hun gezamenlijk functioneren.
- Alle betrokken deelnemers verbeteren hun kennis & vaardigheden op het gebied van kennis-gericht samenwerken waardoor zij complexere klantvragen kunnen beantwoorden en nieuwe innovatieve manieren kunnen vinden om betere resultaten te realiseren.
- De deelnemers kunnen na het programma de interne organisatie en de projecten nog beter aansturen en daar effectief leiding aan geven.
- Duurzame, innovatieve en klantgerichte organisatie verbetering zijn een herkenbaar onderdeel van de organisatie cultuur geworden.
- De investering voor het programma creëert een positief rendement voor de organisatie door de verbeterde klantgerichte performance van de organisatie.
De winstgevende verander management methodiek bestaat uit een drietal fases:
Fase 1: Plan van Aanpak en Bewustwording.
Fase 2: Implementatie en Realisatie.
Fase 3: Borgen en Onderhoud.
Het doel van Fase 1, Plan van Aanpak en bewustwording, is het management en de organisatie bewust te maken van waar ze staan, waar ze naar toe willen en hoe ze daar kunnen gaan komen. De onderwerpen die we daarvoor bespreken zijn: leiderschap- en cultuur analyse, missie & visie, klant & business analyse, kernwaarden & gedragskenmerken, (h)erkennen noodzaak van veranderen, veranderbereidheid, business case, implementatie strategie en Plan van Aanpak doelen. Met als uitkomst een gezamenlijk ontwikkeld en gedragen Plan van Aanpak die als basis dient voor de Implementatie fase.
Tijdens Fase 2, Implementatie en realisatie fase, realiseren wij de doelen uit het Plan van Aanpak en bespreken we met de deelnemers organisatie-, leiderschap-, klant- & project-gerichte werksituaties met behulp van de effectieve GROW case aanpak. Met de GROW implementatie case aanpak werkt iedereen samen aan het realiseren van de gewenste doelen en kunnen zowel voor de organisatie, als de medewerkers en de klant nog betere resultaten worden bereikt. Deze bijeenkomsten vinden per groep deelnemers 1 keer per week plaats en duren gemiddeld 2 – 4 uur.
Tijdens Fase 3, Borging en onderhoud fase, borgen we alle organisatie ontwikkelingen om te zorgen dat de organisatie of de mensen niet terug vallen in ineffectief gedrag. Wij bieden ook graag een coach-de-coach programma aan om de deelnemers op te leiden tot succesvol GROW case coach zodat zij/jullie zelfstandig succesvolle Grow cases kunnen doen.
De lengte van het organisatie verander programma hangt mede van het niveau van de deelnemers en de ontwikkelingen in de organisatie. De duur van het programma is gemiddeld 1 tot 1,5 jaar.
Wil jij meer informatie over bovenstaande verandermanagement aanpak of een analyse van je strategie, organisatie of organisatie cultuur hebben neem contact op met Dr. Rogier Offerhaus MBA via het contactformulier.