Enkele weken nadat Bram Moszkowicz fractieleider van de politieke partij VNL (VoorNederland) geworden is, werd de 29 jarige Jesse Klaver fractieleider van Groen Links. De kranten staan er vol van en beide personen kregen veel aandacht om hun standpunten aan de kiezers te verkondigen. Iedereen wil natuurlijk graag weten hoe zij Nederland beter willen maken.
Wat wil Bram veranderen?
Bram Moszkowicz kreeg op tv alle gelegenheid om te vertellen wat hij in de politiek wil doen. Nu is het een paar weken later en ik weet geen enkel punt van hem meer te herinneren. Hoe Nederland beter wordt met Bram in de tweede kamer. Van Bram zelf is het nog wel te begrijpen dat hij in de tweede kamer wil komen. Hij krijgt dan salaris, media aandacht, en kan zijn schuld bij de belasting en zijn broers terugbetalen. De VNL bestond voor de komst van Bram uit 2 zetels in de tweede kamer. Bij het aantreden van Bram stapte meteen een ander Kamerlid op. In de peilingen staat de VNL nu ook op 1 zetel dus echt er op vooruit gegaan zijn zij niet. Zij hebben nu alleen een bekendere fractievoorzitter dan hiervoor. Onlangs (23 mei) stond Bram met zijn interview op de voorkant van de zaterdag editie van de Volkskrant met de kop: “Ik moet me matigen”. Ik ben benieuwd hoeveel hij nu werkelijk wil veranderen.
En Jesse?
Jesse Klaver van de politieke partij Groen Links kreeg afgelopen weken alle gelegenheid om zijn levensverhaal te vertellen. Hoe hij met 29 jaar de jongste fractieleider van Nederland is geworden. Uit 3 mogelijke kandidaten kreeg hij van de fractieleider deze positie. Wat de partij en vooral de leden van Groen Links van Jesse vinden werd niet bekend gemaakt.
Ik hoopte een inspirerend verhaal te horen van een politicus die een duidelijke visie heeft over Nederland, Europa en de wereld. Helaas ging het daar niet over maar vooral over zijn grote reis om van Brabant naar Den Haag te komen. Dat hij daar hard voor geleerd en gewerkt had. Verder wilde hij graag de wereld veranderen omdat deze veranderd moet worden. Jesse is tegen ‘economisme’, een woord dat door hem zelf bedacht is. Wat ‘economisme’ precies was werd door hem uitgelegd als, dat alles terug gebracht wordt tot een financiële rekensom? Jesse vindt dat we met geld en ‘het rendement denken’ te ver zijn doorgeschoten en dat dit moet veranderen. Wie moet dit voor ons gaan veranderen? De overheid natuurlijk, en die mag daarvoor best wat groter worden. Dat we dan met zijn allen ook meer belasting moeten betalen is voor hem bijzaak.
Wat verder moet veranderen aan Jesse of aan Groen Links vertelde hij niet. Dat dit wel nodig is bleek wel bij de laatste verkiezing waar Groen links van 10 zetels naar 4 zetels ging. Daarbij was een machtsstrijd uitgebroken tussen de toenmalige fractieleider Jolanda Sap en haar Groen Links Tweede Kamer collega, Tofik Dibi.
Niemands schuld
Afgelopen weken hebben we gezien hoe onze oude politici bij de Fyra enquête (zoals oud premier dhr. Wim Kok, oud minister van financiën, dhr. Gerrit Zalm en oud minister van verkeer en waterstaat, mevrouw Tineke Netelenbos) politiek bedreven om ons land te veranderen. Voor het aanleggen van het spoor en het ontwikkelen van de nieuwe Fyra hoge snelheidstrein van Amsterdam via België naar Parijs hebben we 11 miljard euro uit gegeven. Alleen werkt de trein niet en zakt het spoor weg in de zachte grond. Op dit moment gebruiken we de treinen die we al hadden en rijden zij de snelheid die ze al reden. We vragen ons nu allemaal af waarom dit project eigenlijk begonnen is. Uit de enquête interviews blijkt heel duidelijk dat de raad van bestuur en commissarissen van de NS niet begrepen wat de politici nu precies wilden. En de politiek niet begreep wat de NS aan het doen waren. De samenwerking tussen hen, en bij de ministers onderling, was niet goed. Dit werd echter niet met elkaar besproken. Daar ging het niet om want het ging om de Fyra. Als er iets fout ging lag dat aan de ander en niet aan hen zelf. Daarbij wilden geen van beide met elkaar samenwerken en werd de reiziger van de NS de dupe. Opvallend is ook dat de reiziger zelf geen enkele keer genoemd werd door de CEO van de NS en de verschillende ministers.
Inschattingsfoutje
Hoe onze huidige politici Nederland veranderen, zoals staatssecretaris Martin van Rijn bij het Pgb dossier (waar mensen hun geld niet krijgen) is ook niet erg hoopgevend. Volgens hem gaat het nog steeds voor 95% goed komen alleen durfde hij dat niet in de Tweede Kamer zelf in een debat te vertellen. Of onze minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, die de raad van bestuur en commissarissen van ABN Amro een maand geleden ongeschikt vond voor hun beursgang vanwege de ongekende verhoging met 100.000 euro van hun eigen salaris. Deze week gaf hij aan dat alles nu prima is. Hij heeft er kennelijk vertrouwen in dat deze leiders van de ABN Amro in 1 maand veranderd zijn. Wat dat zou kunnen ondersteunen is dat de CEO, dhr. Zalm, op televisie heeft verteld dat zij een inschattingsfout hebben gemaakt met de salaris verhoging. En hij zijn excuses hiervoor heeft aangeboden. Met dit dossier gaan we overigens met zijn allen in Nederland ongeveer 10 miljard euro verlies lijden. Terwijl de toenmalige minister van Financiën, Wouter Bos, ons verzekerde dat wij een goede deal hadden gedaan met het kopen van deze bankonderdelen van Fortis voor 17,8 miljard euro. Van hem horen we nu niks.
Veranderaanpak
Een lichtpuntje is de verandering die bij de belastingdienst plaats vindt door de nieuwe staatsecretaris van Financiën, Eric Wiebes. Zijn voorganger, Frans Weekers, is nog weg gestuurd omdat hij deze organisatie niet onder controle kreeg. Nu, na 6 maanden, kan deze organisatie wel veranderen. Hoe kan het dat het nu wel goed gaat?
Als eerste heeft hij iedereen verplicht om fouten in hun eigen werk openbaar te maken en deze op de belastingdienst website te zetten. Ten tweede heeft hij ervoor gezorgd dat de mensen en systemen met elkaar gaan samenwerken, zodat alle informatie voor iedereen beschikbaar is. En als laatste heeft hij afgesproken dat iedereen volgens de processen gaat werken. Dit is toch een veranderaanpak die iedereen zou moeten kunnen gebruiken in Den Haag. Vooral je eigen fouten toegeven lijkt mij de belangrijkste stap om te kunnen veranderen, te kunnen leren en een nieuwe manier van werken in de organisatie te vinden. Anders wordt alles onder het tapijt geveegd en verandert er niets. Ik ben benieuwd of zijn succesvolle veranderaanpak ook door de andere leden van het kabinet worden overgenomen. Zodat zij Nederland succesvol veranderen zoals wij dat willen.
Dr. ing. Rogier Offerhaus MBA is een positieve strategisch adviseur, enthousiaste spreker, inspirerende leiderschap coach, ondernemer en schrijver van managementboeken die leidinggevenden, managers, professionals en ondernemers inspireert succesvol leiding te geven aan hun organisatie en hun ontwikkeling. Zijn passie is om organisaties en mensen bewust te maken van hun kracht zodat zij veranderingen als kansen zien. Hij werkt voor klanten uit het bedrijfsleven, sport en politiek die zichzelf, hun teams en hun organisaties succesvol willen verbeteren. Meer informatie op www.offerhaus.com en www.peoplechange360.com of mail naar rogier@offerhaus.com.