De Provinciale en waterschappen verkiezingen van afgelopen week zijn weer voorbij en wat weten we er nog van? Wat gaan we nu met de provincies doen de komende 4 jaar? Wat is de visie van onze politici waar de provincies over 4 jaar moeten zijn?
Elk jaar gaan er miljoenen euro’s naar de provincies die ze graag in grote gebouwen langs de snelweg stoppen, zoals de provincie in Utrecht die het voormalige hoofdkantoor van de bank Fortis aan de A27 heeft gekocht. Wat gaan de provincies de komende 4 jaar met ons belastinggeld doen? We mogen toch verwachten van onze hoogste politici dat zij met een visie komen en antwoord geven op bovenstaande vragen. Visie is toch het belangrijkste voor een politicus om ons land richting mee te geven?
Helaas blijkt het tegendeel waar. Onze huidige minister president Mark Rutte heeft in zijn H.J. Schoo lezing gezegd dat “Visie is als de olifant die het uitzicht beneemt.” Deze uitspraak van hem beloofde al niet veel goeds en dat is helaas nog duidelijker geworden bij de tv debatten voor de provinciale staten verkiezing. De politici kwamen niet veel verder dan tegel wijsheden zoals, Wilders over Pechtold: “Daar staat de oehoe van Nederland” en Pechtold over Wilders: “Daar staat de wolf van Nederland”. Roemer die niet mee wil doen aan de ‘polonaise van rechts’. Rutte die vertelde dat Wilders ‘geen verantwoordelijkheid neemt omdat hij dat nooit doet’. Buma die zegt dat ‘als je de samenleving wilt bouwen je rechten en plichten hebt’. Samson van de PvdA die zegt dat hij ‘altijd de vrijheid zal verdedigen om te zeggen wat je wil’.
Rutte en Samson wilden eigenlijk helemaal niet over de provincies praten, want hun aanpak van de provincies is volledig mislukt. Het kabinet had als doelstelling dat de 12 provincies samengevoegd moesten worden naar 5 grote provincies. Dit omdat er teveel provincies zijn voor het kleine Nederland en dit circus ons veel geld kost. De verantwoordelijk minister van binnenlandse zaken, Plasterk, heeft niks voor elkaar gekregen. Hij stelde aanvankelijk dat de fusie van Utrecht, Flevoland en Noord-Holland voltooid moest zijn vóór de Provinciale Statenverkiezingen in 2014. Later werd de geplande invoeringsdatum naar 1 januari 2016 verplaatst. De werknaam van het nieuwe landsdeel is Noordvleugelprovincie. Hoe de nieuwe superprovincie daadwerkelijk moet gaan heten, wat de hoofdstad gaat worden en hoe de gemeentelijke onderverdeling zal zijn is nog steeds niet duidelijk. Deze verkiezingen waren dus een perfecte gelegenheid om de Nederlandse bevolking een keuze te geven op bovenstaande plannen.
Om te kunnen kiezen moeten onze politici echter aan ons vertellen waar ze heen willen met ons land en provincies. Dat is nou precies de olifant in de tweede kamer waar niemand over wil praten. Want de huidige politici hebben geen visie over de provincies en weten dus ook niet waar ze met ons land heen willen gaan. Rutte, Samson en Plasterk willen als echte opportunisten zo lang mogelijk hun baan houden. Zij hadden dus een groot probleem want waar moest zij het over gaan hebben bij de verkiezing? Zij moesten de verkiezing ‘framen’ en het onderwerp geven waarbij zij niet aangesproken werden op hun mislukte beleid. Dat onderwerp is het kiezen van de leden van de eerste kamer geworden. Een non-issue want daar gaat niemand weg want het aantal zetels blijft hetzelfde en er vindt alleen maar een herverdeling van zetels plaats.
Dat toneelstukje hebben zij meesterlijk uitgevoerd, dat kunnen onze politici wel. Het Nederlandse volk is mooi misleidt met een perfect uitgevoerd toneelstukje dat de politici afgelopen weken op televisie met elkaar hebben opgevoerd. De uitkomst doet niemand pijn en het geld blijft op dezelfde manier doorstromen naar de provincies en waterschappen. Er verandert niks en alle provinciale politici en ambtenaren halen opgelucht adem want niemand wordt weg gestuurd. Zo zorg je er voor dat een verkiezing niks oplevert. Dat veranderingen, verbeteringen en bezuinigingen niet door gaan. Misschien nog belangrijker dat over je eigen mislukking niet wordt gesproken.
Er was nog een probleem dat niet benoemd werd en dat was dat meer dan de helft van de burgers niet is gaan stemmen. Voor onze democratie een slecht resultaat. Hoe konden Rutte en Samson zorgen dat dit gegeven onder de tafel verdween? Door de nieuwe minister en staatssecretaris van justitie de dag na de verkiezing voor te stellen. Alle media berichten ging daar nu over. Om zeker te zijn kwam de VVD op zondag(!) met een voorstel om alle grenzen in Europa te sluiten wat de PvdA onaanvaardbaar vindt. Nu een week later weet niemand meer dat 50% van de Nederlandse bevolking niet gestemd heeft en niemand weet wat de komende 4 jaar met de provincies en waterschappen gaat gebeuren. We weten alleen dat er een stoelendans in de eerste kamer gaat plaats vinden.
Een perfect uitgevoerd opportunistisch toneelstukje van Rutte en Samson. Alleen zijn wij hier als land niks verder mee gekomen. De kans is groot dat er de komende 4 jaar bij de 12 provincies en waterschappen weinig veranderingen plaats vinden die de burgers willen. De verkiezingen zijn een gemiste kans om samen met alle Nederlanders te bepalen wat wij willen met onze provincies en waterschappen. Een gemiste kans ook voor de provincies en waterschappen om hun relevantie en bestaansrecht aan te tonen bij de Nederlandse bevolking. Maar ja, willen de politici ook wel iets bij zichzelf veranderen of verbeteren? Willen de politici wel luisteren naar de burgers van Nederland? Of maken de politici liever vanuit de hoge torens langs de snelwegen in Nederland plannen over hoe de provincies zich moeten gaan ontwikkelen met zo min mogelijk inspraak van de burgers? Bedenken zij liever zelf de verbeteringen, veranderingen, ontwikkelingen en nieuwe regels waar de burgers zich de komende 4 jaar aan moeten houden dan dat zij zelf ter discussie staan?
We gaan het de komende 4 jaar weer mee maken.
Vind je dit een interessante blog stuur hem door naar je vrienden!