Sinds 2008 hebben in Nederland de bankiers miljarden gekregen om hun baan en financiële organisaties te redden. Sinds de vluchtelingen crisis vanwege de oorlog in Syrië geven wij 1 miljard euro per jaar uit om hen te helpen. Dat wij miljarden euro’s uitgeven aan oorlog vluchtelingen uit landen waar er zwaar wordt gevochten is begrijpelijk en onze morele plicht. Mensen die dood geschoten worden in hun eigen land en op de vlucht slaan moeten van ons hulp krijgen. Wij willen ten slotte ook geholpen worden als wij moeten vluchten voor de dood.
Ik vraag mij af waarom wij wel bereid zijn miljarden aan bankiers en vluchtelingen te geven en tegelijkertijd zoveel moeite hebben om arme mensen in Nederland miljarden meer te geven? Er leven nu duizenden mensen op de armoede grens in Nederland die hun eten bij de voedselbanken moet halen omdat zij geen geld hebben. Regelmatig lezen wij in de kranten voorbeelden van mensen die het financieel heel moeilijk hebben en die te weinig geld hebben om vanuit de bijstand te kunnen leven. Laatst las ik in de Volkskrant weer een verhaal van de alleenstaande moeder met drie kinderen die van 972 euro inkomen per maand moet leven. Dit lukt haar nauwelijks en geeft haar veel spanningen.
Wij wonen met elkaar in één van de rijkste landen van de wereld en hebben met elkaar heel veel geld. Waarom zijn wij dan bereid om ons geld eerder te geven aan bankiers dan aan de arme mensen in Nederland? Is dit omdat wij denken dat dit een betere investering is? Denken wij dat de bankiers met ons geld winst gaan maken en wij ons geld dan met een positieve rente terug krijgen? Hebben wij meer vertrouwen in bankiers omdat zij mooie pakken hebben, in mooie gebouwen zitten, dure auto’s hebben en erg overtuigd zijn van hun eigen gelijk? Of ligt het gewoon aan onszelf dat wij hun financiële redeneringen graag willen geloven en willen geloven dat je met geld gratis geld kan maken? Willen wij zelf geloven dat wij zonder hard te werken veel geld kunnen krijgen door het aan bankiers en financiële organisaties te geven? Net zoals de gokker die gelooft dat hij van het casino kan winnen en gelooft dat hij daar zijn geld makkelijk kan verdubbelen? Geloven wij dus meer in bankiers dan in arme mensen?
Arme mensen hebben inderdaad geen dure pakken, auto’s, gebouwen en slimme financiële winstgevende verhalen. Arme mensen overleven elke dag met zeer weinig financiële middelen en hebben daar bijzondere oplossingen voor. Zij kunnen ons vertellen en leren hoe je met heel weinig geld kunt leven. Zij hebben hier jarenlange ervaring. Zij weten dat zij heel goed op de kosten moeten letten en niet meer geld moeten uitgeven dan zij hebben. Zij weten dat er niet meer geld is dan wat zij hebben en dat zij het daar mee moeten doen tot de volgende bijstand uitkering. Is dit niet veel moeilijker en knapper dan te leven als bankier met heel veel geld? Vraagt het leven niet veel meer van een arm mens dan van een rijke bankier? Moeten wij dan ook niet veel meer waardering en respect hebben voor arme mensen dan voor bankiers? Zou het niet goed zijn dat bankiers en medewerkers uit financiële instellingen met arme mensen gaan samenwerken om van elkaar te leren? Zodat zij zich continue bewust blijven dat zij op hun kosten moeten letten. Arme mensen kunnen hen namelijk heel goed leren dat je een euro maar 1 keer kunt uitgeven. Hoe je elke dag goed op de kosten kan letten. Als de banken de arme mensen voor deze samenwerking betalen en de overheid dit financieel ondersteunt heeft iedereen er een voordeel bij. De armen krijgen dan het respect wat zij verdienen en hebben dan meer geld. Bankiers en medewerkers van financiële instellingen kunnen hen dan weer heel goed helpen met grote investeringen zoals het kopen van een nieuwe wasmachine, auto of misschien wel een huis.
De RABO bank heeft nu de nieuwe slogan “Een aandeel in elkaar”. Hoe mooi zou het zijn wanneer zij als 1ste bankiers van Nederland een aandeel nemen in de ontwikkeling van de arme mensen in Nederland! En laten de banken die met overheidsgeld gered zijn daar een voorbeeld aan nemen.
Dan zijn al onze miljarden euro’s investeringen in hen voor de arme mensen in Nederland een goede morele en financiële investering geweest.
Dr. ing. Rogier Offerhaus MBA is een positieve strategisch adviseur, enthousiaste spreker, inspirerende leiderschap coach, ondernemer en schrijver van managementboeken die leidinggevenden, managers, professionals en ondernemers inspireert succesvol leiding te geven aan hun organisatie en hun ontwikkeling. Zijn passie is om organisaties en mensen bewust te maken van hun kracht zodat zij veranderingen als kansen zien. Hij werkt voor klanten uit het bedrijfsleven, sport en politiek die zichzelf, hun teams en hun organisaties succesvol willen verbeteren. Meer informatie op www.peoplechange360.com of mail naar rogier@offerhaus.com.