Een paar weken geleden heeft de nieuwe CEO van Shell, Ben van Beurden, 64 miljard euro uit gegeven om Shell sterker te maken en te laten groeien volgens hun strategie. Shell kocht het Britse BG, groot in diepzee-olie en vloeibaar aardgas en dit is een van de grootste deals van de afgelopen 10 jaar. Shell betaalt een premie van zo’n 50% boven de recente waarde van de BG-aandelen. Het profiteert daarbij van het feit dat deze aandelen de laatste maanden, mede door de gedaalde olieprijs, veel goedkoper zijn geworden.
Wat is hier zo bijzonder aan?
Bijzonder hieraan is dat een leider 64 miljard euro durft uit te geven terwijl de olieprijs, die zeer bepalend is voor Shell, heel laag staat en de wereld economie langzaam uit een grote financiële en economische crisis komt. Shell durft nu te investeren omdat zij een duidelijk visie of scenario van de toekomst hebben. Zij weten wat zij willen en wat zij niet willen hebben. Shell gebruikt al heel lang scenario’s om te begrijpen hoe hun wereld eruit ziet en hoe zij op kansen kunnen inspelen. Met behulp van deze scenario’s kijken zij naar trends in de economie, politiek en energie tot maar liefst het jaar 2100. Een jaar geleden hebben zij 2 scenario’s bekend gemaakt zoals zij denken dat de wereld zich kan ontwikkelen. Deze noemen zij Mountains en Oceans.
Het Mountains-scenario voorspelt een gematigde ontwikkeling van de wereldeconomie waarbij de politiek een belangrijke rol speelt in het vormen van het wereldwijde energiesysteem en de richting voor milieubeleid. Een schonere verbranding van aardgas zal de ruggengraat van het wereldwijde energiesysteem vormen die in veel gebieden kolen zal vervangen als brandstof voor energieopwekking en breder zal worden toegepast in de transport.
Het Oceans-scenario voorziet in een meer welvarende, dynamische wereld met een energiecultuur die grotendeels wordt gevormd door marktmechanismen en de maatschappij, waarbij overheidsbeleid een minder belangrijke rol speelt. Door publieke weerstand en een langzame toepassing van zowel beleid als technologie wordt de ontwikkeling van kernenergie beperkt en de groei van aardgas buiten Noord-Amerika aan banden gelegd. Kolen worden in ieder geval tot het midden van de eeuw nog steeds breed toegepast in energieopwekking. Door de hogere energieprijzen wordt de ontwikkeling van moeilijk bereikbare oliebronnen aangejaagd, net als de toegenomen productie van biobrandstoffen. De vraag naar olie blijft stijgen in de jaren 20 en 30 tot na 2040 de piek wordt bereikt. Vloeibare brandstoffen nemen nog steeds ongeveer 70% van het personenvervoer over de weg voor hun rekening tegen het midden van de eeuw.
Volgens Shell laten deze scenario’s zien hoe de keuzes die overheden, bedrijven en individuele personen in de komende jaren maken, een enorme invloed hebben op de manier waarop de toekomst gestalte zal krijgen. Ze tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven en de overheid om nieuwe manieren te vinden voor samenwerking, door beleid te stimuleren waarmee de ontwikkeling en groei van schonere energie mogelijk wordt en energiezuinigheid wordt verbeterd. Shell benadrukt de belangrijke rol die het overheidsbeleid kan spelen bij het vormgeven van de toekomst.
Wanneer het overheidsbeleid zo belangrijk is voor Shell en onze toekomst is de volgende vraag: Welke politieke partij en politicus heeft een visie of scenario waar wij 64 miljard euro in willen stoppen?
De huidige politici hebben de afgelopen jaren alleen maar bezuinigd. Zij richten zich vooral op de kosten. De ambtenaren volgen hen hierin. Op dit moment heeft geen enkele politicus een duidelijke visie over Nederland in 2050 laat staan in 2100. Ze geven niet aan waar ze in willen investeren en waar ze mee willen stoppen. Terwijl wij allemaal weten dat de veranderingen steeds sneller gaan en we niet op de wereld kunnen blijven doen wat we gisteren gedaan hebben. Het doel van het leven is veranderen, te evolueren en afstand te doen van dingen waaraan we gehecht waren. Zodat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe dingen. We weten alleen niet altijd goed waar we afstand van willen doen en wat we willen houden.
Laten de politici een voorbeeld nemen aan het grootste en meest succesvolle bedrijf van Nederland, Shell en vanuit scenario’s onze toekomst gaan plannen. Dan kunnen zij met ons geld 64 miljard investeren in ons land en vanuit een duidelijke visie verder bouwen aan een sterker Nederland.