Vijf Kritische Succes Factoren voor Samenwerking
Iedereen wil samenwerken alleen wel graag op hun eigen manier. In Nederland hebben we nu de complexe uitdaging van het helpen en organiseren van veel vluchtelingen in korte tijd. Hoe we dit op dit moment samen met elkaar doen, met veel onrust en demonstraties in verschillende gemeenten, geeft wel aan dat samenwerken bij complexe uitdagingen moeilijk is. Hieruit blijkt ook dat we nog niet optimaal samenwerken.
De samenwerking tussen bijvoorbeeld de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), gemeenten en inwoners schort behoorlijk in verschillende gemeenten. De botsing tussen ‘linkse’ en ‘rechtse’ politieke idealen wordt scherp zichtbaar. Natuurlijk hebben de ‘linkse’ en ‘rechtse’ partijen altijd al moeite gehad met de onderlinge samenwerking. Daarbij hebben de overheid, organisaties en gemeenten hun eigen belangen zoals het aantonen dat zij een reden van bestaan hebben. Anders zijn ze niet meer nodig en worden ze weg bezuinigd. De overheid en de gemeenten moeten en willen mensen helpen en daar zijn hun organisaties ook op ingericht. Hun valkuil kan zijn dat zij dit teveel vanuit hun eigen werkelijkheid, regels en waarden doen en te weinig open staan voor de werkelijkheden, regels en waarden van anderen. Waardoor de samenwerking niet plaatsvindt.
Er zijn nu net zoveel mensen die zich als vrijwilligers hebben opgegeven als dat er vluchtelingen in Nederland afgelopen jaar zijn aan gekomen, nl. 40.000. De vrijwilligers willen graag helpen en samenwerken met de overheid en gemeenten alleen weten die niet goed hoe ze met zoveel vrijwilligers kunnen samenwerken. Dit terwijl bij complexe vraag- en probleemstukken samenwerking essentieel is om tot een breed gedragen oplossing te komen.
Complexe vraagstukken vind je ook terug bij projectteams in bijv. de ICT of de bouw, in grote organisaties en veranderteams. In een team zitten teamleden met vaak grote verschillen in belangen en ideeën. Hoe krijg je succesvolle samenwerking als de belangen van teamleden, medewerkers, vrijwilligers of ambtenaren zo ver van elkaar af lijken te liggen?
Kritisch bij succesvolle samenwerking zijn de volgende vijf factoren:
- Waardenvol samenwerken
Teamleden moeten elkaar kunnen en willen begrijpen. Mensen communiceren met elkaar vanuit hun eigen waarden. Verschillende waarden kunnen spanningen opleveren en ervoor zorgen dat er geen goede samenwerking is. Door de waarden van de ander te kennen, kun je een goede inschatting maken hoe de ander denkt, voelt en wat hij of zij belangrijk vindt. Want bij samenwerken is het belangrijk dat je eerst de ander zijn of haar waarden begrijpt om dan begrepen te willen worden. - Waar een wil is, is een weg
Bij samenwerking is het belangrijk dat alle mensen samen de weg naar de oplossing willen vinden. Nog beter is dat zij open staan voor elkaar, samen willen werken aan een oplossing of een verandering om zo verbeteringen te realiseren. Iedereen moet een stap willen zetten en het helpt als je samen wilt veranderen. Samen elkaar ondersteunen in de verandering. Samen de opbrengsten of beloning van de samenwerking delen en zorgen dat niet 1 partij die krijgt. Begin met de vraag wat willen we bereiken en vindt dan de weg.
3. Zelfsturend samenwerken
Belangrijk is dat mensen wel willen veranderen maar ze willen NIET veranderd worden. Mensen willen samenwerken maar niet gedwongen worden om te samenwerken. Mensen en teamleden willen serieus genomen worden, willen aangeven wat zij zelf willen doen en doen wat zij zelf kunnen. Belangrijk is dat ze uitgenodigd en betrokken worden bij het proces. Dat ze geen persoonlijke veranderingen worden opgedrongen. Dat mensen zelf een keuze kunnen maken hoe ze samenwerken.4. Krachten inzetten
Maak aan de start van de samenwerking een analyse van de voorkeuren en krachten van de mensen. Bij een krachten analyse van een team kun je naar de voorkeuren voor samenwerken met de PeopleChange360 scan kijken. Je kunt naar de prioriteiten van de mensen in het team kijken en daar rekening mee houden. Je kunt analyseren of ze rationeel of emotioneel zijn en welke manier van communiceren het beste werkt. Je kunt met de uitkomsten samen werken aan samenwerken vanuit ieder zijn of haar kracht.5. Pro-actief samenwerken
Pro-actief samenwerken betekent dat je een beeld of doel hebt waar je graag wilt uitkomen. Je richt je op de toekomst waarbij het belangrijk is dat je een goed beeld of doel hebt waar je naartoe wilt. Dit kun je ontwikkelen door je af te vragen: Waar staan we nu? Hoe werken we nu samen? Waar willen we heen? Hoe willen we gaan samenwerken? Hebben we daar de juiste mensen voor? Als je weet waar je heen wilt, kun jij jezelf de vraag stellen: Hoe komen we daar? Wat hebben we nodig aan hulpbronnen om daar te komen? Wie wil wat doen? Organiseer pro-actief je samenwerking want dan verloopt die vanzelf.
Wij van PeopleChange360 helpen organisaties en teams op het gebied van samenwerking. Bij teams is vaak de uitdaging om bij veranderingen effectief en professioneel te blijven samenwerken. Bij organisaties is vaak de vraag dat zij een andere cultuur of gedrag van alle medewerkers willen hebben zoals een meer klantgerichte cultuur. Een andere uitdaging bij grote organisatie is dat er meer hiërarchische lagen kunnen ontstaan. Met als gevolg meer starheid in de organisatie en meer afstand tussen leidinggevende en medewerkers. Terwijl zij een ondernemend en flexibel cultuur willen hebben om samen snel op veranderingen te kunnen reageren. Wij beginnen altijd met het maken van een gedegen analyse van de mensen met behulp van de PeopleChange360 scan. Dit geeft een goed beeld waar de mensen, team en organisatie nu staan en hoe ze het liefste zich willen ontwikkelen.
Verbeter of verdiep je samenwerking en creëer meer resultaat voor je organisatie, je team en jezelf met ons en de PeopleChange360 scan. Rogier Offerhaus heeft over dit alles het boek “Het nieuwe Samenwerken” geschreven dat hij gebruikt in zijn verbeterprogramma ‘Samenwerken’.
Neem nu contact met ons op en verdiep ook de samenwerking binnen jouw team en organisatie!